Kolumna: Srđan PESTORIĆ

Da li treneri mogu da izvade superligaški fudbal iz blata?

> 09:20

Mnogim prijateljima fudbala u Srbiji još je valjda bljutav ukus u ustima kada se sete šta se sve dešavalo u prošlom prvenstvu, pogotovo u drugoj polovini. Koliko je tu bilo sudijskih grešaka, skandala, loših reči, saopštenja… I posle više od dva meseca, nekako u senci Partizanovih i Zvezdinih iskušenja u Evropi, u senci šampionovog problema sa Leonardom, „mančesterskog“ prelaznog roka u Ljutice Bogdana počelo je novo prvenstvo u Superligi.

I to na način, koji valjda ni najveći optimisti nisu očekivali. Videli smo osam utakmica, u kojima nije nedostajalo ni dobre igre, ni lepih golova, ni preokreta, ni uzbuđenja…

Ali najlepše je ono što se dogodilo posle svih tih mečeva. Dakle, nije registrovana nijedna primedba na suđenje, nije se nijedan klub oglasio saopštenjem, na kraju krajeva svi su rivalu sportski čestitali, da li na pobedi ili remiju, ali ruka je pružena.

Neko će reći rano je sa hvaljenjem, tek je prvo kolo i zato ne treba previše uzleteti. Slažemo se, ali sve ono što smo videli od dramatičnog finiša i pobede Vojvodine u 93. minutu nad Čukaričkim u petak uveče, pa preko Partizanove goleade, sjajnih mečeva u Lučanima, Kruševcu i Subotici u subotu uveče, pa do sigurnog koraka Crvene zvezde u poslednjem nedeljnom terminu – obećava.

Sigurno, kako prvenstvo bude odmicalo tako će i tenzija da raste, ni sudije nisu nadljudi, pa da ne pogreše, biće prigovora i na njihov račun, ali ajde da nam ovo prvo kolo, ova premijera Superlige bude neki reper u kojem ambijentu i kako bi predstojeće prvenstvo trebalo da se odigra.

Dakle, da sve vidimo na terenu, ne u saopštenjima, da se broje golovi, šanse, preokreti, a ne uvrede, prigovori i klevetanja. Nijedan šampionat nije rešen u kancelariji, tako neće ni ovaj sledeći. Teren je mesto gde se dele trofeji, tako će biti i ove sezone, ali apelujemo, molimo, kako god hoćete na sve aktere da se održi gospodski nivo iz prvog kola, pa kakvi god epilozi na kraju bili.

A na kraju i jedno podsećanje koje je možda i uzrok svega lepog u fudbalu na prvenstvenoj premijeri. To su – treneri. Nikada ih više u Superligi nije bilo, a da su ostavili debeo trag u našem fudbalu dok su nosili kopačke. Počev od Miroslava Đukića, preko tri Nenada – Lalatovića, Vanića i Sakića, Vladana Milojevića, Gordana Petrića, Ilije Stolice, Sima Krunića, Srđana Vasiljevića, Dragana Aničića, Milana Milanovića, Neška Milovanovića… Neki su i igrali zajedno, karijere su im se preplitale, a činjenica da je ambijent za fudbal tada kada je većina od njih igrala bio bolji za fudbal odslikala se i u prvih devedeset prvenstvenih minuta. Njihov rad video se već u tom prvom kolu, koliko u dobrim igrama većine ekipa toliko i u ponašanju igrača…Neka se samo tako nastavi.

Još sporta:

Najveći Totenhemov promašaj ovog leta napušta "Ostrvo"!

Pojačava se KK Partizan - Muta može da računa na iskusnog američkog košarkaša

Umalo tuča na treningu Lajpciga - Keita namerno povredio saigrača! (VIDEO)

Anćeloti dao blagoslov - Murinjo spremio sledeću transfer bombu!