Godinama se vode rasprave o zdravstvenim rizicima koje donosi igranje u NFL, ali je jedan aktuelni igrač stao u odbranu jednog od omiljenih američkih sportova

"Radije ću umreti nego da ne igram NFL!"

> 17:56

Sejfti Čikago Bersa Kris Konte, koji igra na "rizičnoj" poziciji zbog konstantnog žestokog sudaranja sa rivalima, smatra da je igranje u NFL vredno umiranja.

"Radije ću da imam to iskustvo igranja u NFL i umrem 10-15 godina ranije, nego da ne igram u NFL, a imam dug život", rekao je Konte.

U anonimnoj anketi koju je sproveo ESPN prošlog januara, 85% od 320 igrača je istaklo da je spremno da igra Superboul sa potresom mozga.

"Sve dok mogu da nadživim svoje roditelje mislim da je u redu. Za mene je sasvim OK da se prepustim tom riziku za priliku da igram fudbal, jer je to nešto što sam želeo oduvek, jer je to ostvarenje sna. To što radim ono što volim prevazilazi sve rizike koje donose brojne povrede koje sam imao tokom ove godine", dodao je igrač Bersa.

Ovaj 25-godišnji igrač ima dosta problema sa povredama ove sezone – potres mozga, povrede leđa, oka, oba ramena, zbog čega nije igrao na sedam od 12 utakmica za koje je bio prijavljen.

"Ovo sam želeo da radim otkako sam bio mali. Nisam uspeo ni da diplomiram zbog toga, napustio sam školu jer sam znao da ću imati samo jednu šansu da uspem u NFL, dao sam sve za to. Ceo život sam posvetio ostvarenju tog cilja, pa ne razmišljam previše o životu posle fudbala. Kada završim s tim, onda ću da vidim kako sam i razmišljam šta dalje", istakao je Konte.

Prošle godine bivši igrači dobili tužbu protiv NFL tvrdeći da je liga skrivala da postoji rizik od dugoročnog oštećenja mozga, za šta su dobili odštetu od 765 miliona dolara.