Đorđević: Bjelica je veliki majstor, šalje ogromnu poruku svima!

> 16:58

Reprezentacija Srbije se danas okupila u okviru priprema za četvrti prozor kvalifikacija za Mundobasket u Kini naredne godine, a selektor Đorđević ovako gleda na stvari. 

Bogdan: Neko voli da je ovde, neko ne, ne treba osuđivati!

Selektor je istakao da mu je drago što vidi dosta košarkaša i da idu na pobede. 

Na pitanje, kakva je situacija s'obzirom da je četvrti prozor, Đorđević je rekao sledeće?

"Što ih je više nas je sve manje. Ja sam bio veliki optimista pred početak kvalifikacija nadajući se da će najbolji igrači naši biti prisutni i da će dobiti dozvolu svojih klubova. Nažalost neki nisu tu, neki morali da poslušaju stav kluba, tj. nisu morali da poslušaju stav što je slučaj sa Teodosićem i Marjanovićem i oni neće biti tu. Naravno, uvek pričamo o tome ali treba sa tim završiti i okrenuti se prvoj obavezi tj. utakmici sa Grčkom."

Ovo će biti najkompletniji prozori po igračkom sastavu. Grčka će igrati bez najboljih igrača ali treba gledati Izrael koji će, realno, imati lakši raspored?

"Pa jeste, kalkulacija je dosta ali to ostavljam vama novinarima, tu ste veći majstori nego mi. Mi se okrećemo takmičarskom ciklusu. Ja moram da se skoncentrišem na prve dve utakmice pa ne mogu da idem toliko unapred. Ali polako, imamo vremena. Što se same Grčke tiče, ja mislim da će ipak imati podršku nekih evroligaških igrača. Ona i Nemačka su jednim velikim korakom već u Kini jer imaju 6-0, pa ostaje veliki žal za utakmicu protiv Nemačke jer smo ih imali u Novom Sadu i trebali smo tu utakmicu pametnije da privedemo kraju ali eto."

Kako će se raditi sada s obzirom da su prethodni prozori bili po završetku sezone, dok su ovi sada u toku klupskih priprema?

"Videćemo, treba videti fizičku spremnost igrača. Dosta njih dolazi iz nekog individualnog rada i treba to uskladiti i dovesti na isti nivo. Moramo najviše da se koncentrišemo na samu igru na dva koša, jer mislim da je to preko potrebno igračima u ovom trenutku jer imaju malo utakmica u nogama s obzirom da su neki davno završili svoje sezone. Recimo Bogdanović, Bjelica i Raduljica su u Aprilu igrali poslednje utakmice pa im fale utakmice, tako da će se program rada bazirati na igri na dva koša, kako bismo što pre došli do individualne forme i samopouzdanja koji će nam pomoći da sakrijemo manjak automatizma koji može da postoji u ovako kratkom roku. Još jedan problem postoji jer će nam se neki igrači pridruživati od sutra pa sve do osmog. Gagi Milosavljević će nam se poslednji priključiti osmog zbog zahteva kluba i te probleme moramo da rešavamo u hodu i moramo da se adaptiramo na sve to." 

Zdravstveni bilten?

"Mislim da su svi okej. Niko se nije požalio u pripremnom delu i kada smo pričali pre ovoga poželeo sam im da se što manje druže sa igračima."

Koliko vas raduje stav igrača koji su se okupili. Na primer, Nemanja Bjelica koji je želeo da igra a poslednja dva okupljanja je propustio zbog povrede?

"Jako, to je iznenađujuće u pozitivnom smislu. To je velika poruka jednog majstora, već veterana koji toliko želi i hoće da igra za reprezentaciju. Ja lično sam mu puno zahvalan kao i ostali. On će biti jedan od lidera u ovom prozoru i ostalima će tu želju preneti. Žao mi je što prethodni nije odigrao ali je isto bio prisudan ovde i baš mi je bilo drago. Znamo zašto ga nije bilo prethodne dve godine i žao mi je zbog toga ali on će to nadoknaditi."

Uloga Vlade Divca?

"Velika. Pozitivan je prema nama i razumljiv prema našim obavezama. Moramo da rešimo još neke detalje sa Bogdanovićem s ozbirom da je imao neku intervenciju na kraju sezone, dok je oko Bjelice sve rešeno. Tu moramo još par stvari da ispratimo ali on je čovek koji zna u kakvim je problemima bio dok je igrao u NBA ligi. Mi se redovno čujemo poslednjih par večeri i on je voljan da nam pomogne i drago mi je što su obojica kod njega u Kingsima jer će im pomoći dalje u karijeri."

"Orlovi" će 13. septembra na Kritu odmeriti snage sa Grčkom, dok će tri dana kasnije igrati protiv Estonije.

JOŠ SPORTA:

Klop: Da li treba da gledam Murinja?

Krstajić dobio savetnika?

Alegri: Bolje je što Ronaldo promašuje

Novak: Najbolje moje izdanje