Samo vrhunski sportisti koje se takmiče na profesionalnom nivou i čiji je talenat vidljiv na prvi pogled mogu dobiti sportsku stipendiju? Netačno. U većini slučajeva bitnija je prezentacija, kako ste se predstavili koledž trenerima nego sam talenat.

Sportske stipendije u Americi - Opšti uslovi i informacije

> 14:04

Izdvajamo nekoliko osnovnih uslova i informacija:

1. Kada aplicirati?

Najbolje bi bilo započeti studije u SAD odmah po završetku srednje škole, samim tim biti podoban za dobijanje stipendije za sve 4 godine studija. Što više vremena prodje nakon završene srednje škole, umanjuje Vam šanse za dobijanje pune sportske stipendije.

2. SAT i TOEFL testovi.

Koledž trener je taj koji gleda video materijale, Vaša sportska dostignuća, i odlučuje da li ćete i kakvu sportsku stipendiju dobiti. Ali prvo morate biti primljeni na koledž ili univerzitet kako biste uopšte igrali u timu. Svi internacionalni aplikanti moraju imati diplomu srednje škole, ali i položene TOEFL (Test of English as a Foreign Language) i SAT (Scholastic Assessment Test) ispite, čak iako ste završili neki razred američke srednje škole. Ova dva akademska testa su odličan način da se proveri Vaš nivo znanja engleskog jezika (TOEFL) i matematike i engleskog (SAT).

3. Nisam reprezentativac ili vrhunski sportista.

Nema veze, da biste konkurisali za sportsku stipendiju dovoljno je imati solidan sportski klupski nivo u juniorskoj konkurenciji. Međutim, od Vašeg sportskog uspeha zavisi koliku stipendiji ćete dobiti. Školski sport u SAD je mnogo fizički zahtevniji i naporniji od školskih sportova u bilo kojoj drugoj zemlji, tako da je odlična fizička sprema obavezna.

Akademski uslovi u zavisnosti od sportske koledž asocijacije:


NCAA (National Collegiate Athletic Association)

Položenih 5(pet) ili više različitih akademskih ispita sa GCSE (američki sistem ocenjivanja, A-E) ocenama – engleski, nauka,
društveni predmeti (istorija, geografija itd.) sa prosečnom ocenom C;

NCAA ima fleksibilne granice za SAT rezultat, koji je neophodan za upis na koledže koji se takmiče u Diviziji 1 (Division I). Granica će se pomerati u zavisnosti od proseka akademskih ocena. Što Vam je bolji prosek ocena, to će biti manja granica za SAT.

NAIA (National Association of Intercollegiate Athletics)

Ukupna prosečna ocena C iz GSCE (sistem ocenjivanja) predmeta, ili alternativnih GNVQ ili GSVQ, ako škola potvrdi da ste među boljom polovinom razreda;

Student mora ostvarit irezultat od najmanje 860 SAT bodova (čitanje i matematika) da biste se takmičili u NAIA ligama. U slučaju da polažete više puta, kombinovanje rezultata nije prihvatljivo.

NJCAA (National Junior College Athletic Association)

Talentovani pojedinci koji se ne upišu na koledže koji se takmiče u NCAA ili NAIA, mogu aplicirati za neki od junior koledža (Junior College – dvogodišnje studije). Svaki od koledža postavlja svoje uslove za upis. Samo 25% sportskih stipendija na ovim koledžima mogu dobiti internacionalni studenti; 

NJCAA koledži uglavnom nemaju minimalnu granicu za SAT, iako pojedini koledži to mogu postaviti.

 

Preuzeto sa Athletes USA Serbia - Agencija broj 1 u svetu za sportske stipendije u Americi

Facebook: AthletesUSA.Serbia

Twitter: AUSASerbia