Nacionalna studentska sportska asocijacija (NCAA) je neprofitno udruženje osnovano 1906. godine i predstavlja sportsko upravljačko telo za više od 1300 koledža, univerziteta i organizacija, kao i za pojedince koji organizuju sportske programe na mnogim koledžima i univerzitetima u Americi i Kanadi.

Šta je NCAA?

> 13:26

Posvećena je pružanju mogućnosti, za preko 450.000 studenata koledža i univerziteta, da se bave sportom i učestvuju u takmičenjima.Nacionalno sedište je u Indianapolisu – Indijana. Koledži i univerziteti koji su njeni članovi sami donose pravila i uputstva u vezi sa kvalifikacijama samih sportista i njihovim takmičenjima za sva tri NCAA ogranka. NCAA je posvećena studentima-sportistima kao i upravljanju takmičenjima na pošten, bezbedan način u skladu sa sportskim pravilima.

U avgustu 1973, na specijalnoj konvenciji, sva tri postojeća ogranka – Ogranak I, Ogranak II i Ogranak III,postali su članovi NCAA. Jedna od razlika između ogranaka je što koledži i univerziteti Ogranka I i II mogu sportistima da ponude stipendije dok to nije slučaj sa koledžima i univerzitetima unutar Ogranka III. Uopšteno govoreći, veće škole se takmiče unutar Ogranka I, a manje unutar Ogranka II i III. Fudbal je 1978. godine, u Ogranku I, podeljen na I-A i I-AA. Zatim su, 2006. godine, I-A i I-AA preimenovani u FBS i FCS. (Football Bowl Subdivision i Football Championship Subdivision)

NCAA Clearinghouse

NCAA Clearinghouse je centar koji izdaje potvrde o studentskim i amaterskim akreditacijama svim studentima-sportistima koji studiraju na koledžu, a koji žele da se takmiče u nekom sportu u okviru NCAA Ogranka I ili II. Kako bi potpomogli ovaj proces, osoblje NCAA Clearinghouse-a nastoji da održava poslovni ambijent u kojem su na prvom mestu saradnja, obrazovanje i partnerstvo sa srednjim školama, njihovim trenerima i studentima-sportistima koji studiraju na koledžima. Konačno, svaki pojedini student-sportista je sam odgovoran za postizanje i održavanje svog kvalifikacionog statusa.

Zašto je bitno da se registrujem u NCAA Clearinghouse?

Bilo koji student sportista (budući brucoš ili student prve godine) koji je zainteresovan za upis na neki od koledža ili univerziteta NCAA Ogranka I ili II i želi da igra i da se takmiči u prvom timu koledža koji pohađa, mora da dobije potvrdu da je prošao/la akademsku ili amatersku procenu NCAA Clearinghouse centra. Ukoliko ste trenutno upisani (ili ste ranije bili upisani) kao redovni student u zemlji izvan SAD-a, bićete tretirani kao „transfer“ tokom procesa upisa na neki od NCAA koledža ili univerziteta.

 

Preuzeto sa Athletes USA Serbia - Agencija broj 1 za sportske stipendije u Americi

Facebook: AthletesUSA.Serbia

Twitter: AUSASerbia