Učestala je greška da kontakt sa koledž trenerom dolazi na red nakon polaganja SAT i TOEFL ispita. Predstavljanje trenerima je prva stvar koju morate da uradite da biste ostvarili svoj san – dobijanje sportske stipendije na što boljem koledžu.

Predstavljanje koledž trenerima

> 15:17

S obzirom da svaki student-sportista ima pravo da se takmiči 4 godine na koledž nivou, treneri uvek znaju za koju godinu će im trebati igrač na određenoj poziciji i planski kreću u skauting igrača i po tri godine unapred. Nije slučajno da i američki sportisti trenerima počinju da šalju snimke i izveštaje sa utakmica još dok su u srednjoj školi, samim tim trenere bolje upoznaju sa svojim sportskim kvalitetima. Najbolji trenutak za početak slanja svoje sportske biografije i video snimaka trenerima na koledžima u Americi je već u trećem razredu srednje škole, kako biste imali dovoljno vremena da se predstavite na najbolji mogući način.

Ako ste talentovan mladi sportista, dobijanje stipendije i odlazak na neki od američkih koledža je samo rutina i sve možete sami da završite. Barem je tako u teoriji. A teorija se u ovom slučaju mnogo razlikuje od prakse. Neretko se dešavalo da čak i izuzetno talentovani, uspešni mladi sportisti koji su među najboljima u svojoj zemlji, ne uspevaju čak ni da stupe u kontakt sa koledž trenerima. To se može objasniti na sledeći način – neka firma otvori konkurs za posao, javi se hiljade ljudi, ali samo nekolicina dobije odgovor, a samo jednog zaposle. Isto je i sa sportskim stipendijama.

Možda i najbolji primer je slučaj jednog talentovanog golfera, koji je bio među najboljima u svojoj državi. Nije imao najbolje uslove u svojoj zemlji za bavljenje tim sportom uporedo studirajući, pa se odlučio za neki od američkih koledža.

„Već na početku potrage za informacijama o odlasku na neki koledž u SAD da studiram i igram golf, shvatio sam koliko je to u stvari teško. Mislio sam da će mi biti lako, zbog kvaliteta koji sam posedovao u ovoj igri. Napravio sam nekoliko snimaka i poslao ih mejlom na nekoliko koledža. Dve nedelje kasnije, i dalje niko nije odgovarao, pa sam slao još više mejlova drugim trenerima. Situacija je ostala nepromenjena. Nastavio sam da istražujem po internetu i shvatio da hiljade drugih sportista radi isto što i ja. Tada sam shvatio da je kontakt sa koledž trenerima izuzetno teško ostvariti i da treba imati nekog ko je sa njima u ličnom kontaktu.“

Koledž treneri su izuzetno zauzeti ljudi, koji samo u toku jednog dana prime preko 200 mejlova, stotinak poziva i često se dešava da ne stignu da odgovore ili pogledaju. Ono što takođe treba znati je da treneri imaju ograničene budžete i broj stipendija koje mogu dodeliti i ne smeju da gomilaju igrače, a ni da tek tako raskinu stipendijske ugovore sa već potpisanim igračima. Neretko se desi da trener odbije igrača na nekoj poziciji iako je možda i bolji od onog kojeg već ima u ekipi, prosto jer na toj poziciji već ima par igrača.

Agencija Athletes USA je izuzetno dobro povezana i u stalnom i direktnom kontaktu sa preko 20.000 koledž trenera u SAD. Svoje klijente gledamo kao članove porodice i zastupamo ih na najbolji mogući način, kako bismo im obezbedili stipendije na što boljim koledžima. Od 2008. godine, plasirali smo na američke koledže više sportista nego bilo koja agencija na svetu. Ovo nam je omogućilo da svojim klijentima uštedimo preko 100 miliona dolara na školarine.

 

Preuzeto sa Athletes USA Serbia - Agencija broj 1 u svetu za sportske stipendije u Americi

Facebook: AthletesUSA.Serbia

Twitter: AUSASerbia