Ministar Udovičić se danas osvrnuo na aktuelni trenutak u srpsko vaterpolu

MINISTAR BEZ DLAKE NA JEZIKU: Vaterpolo od države dobija dovoljno novca

> 17:46

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić u Vladi Srbije obećao je da će se rešiti problemi u vaterpolu.

Bivši saigrači su vam uputili apele za pomoć klubovima. Šta ste učinili?

 Kao da se zaboravilo šta sam za vaterpolo i kao sportista, ali i kao ministar uradio. Izgleda da su neki zaboravili i da sam ja jedan od tih igrača sa fotografije u poslednjem naslovu teksta koji je osvojio 51 medalju za ovu državu i da sam u tom sportu celog života od devete godine. Moram da podsetim da sam ja ministar svih sportova, a ne samo vaterpola. Ono što je važno da se razjasni je to da ministarstvo ne može da finansira klubove i da im direktno daje novac, već isključivo finansira savez! Svaki dinar koji je opredeljen za vaterpolo dat je u skladu sa zakonom. Smatram da su ukupna opredeljena sredstva za vaterpolo od države sasvim dovoljna i ogromna. Zbog toga apeli mojih dojučerašnjih saigrača su upućeni, čini mi se, na pogrešnu adresu, ali jesam i hoću da iskoristim autoritet nekada najboljeg igrača sveta i sada ministra, da sve relevantne činioce koji su bitni za rešavanje ovog problema okupim za sto i da se zajednički pronađe rešenje za krizu u vaterpolu – kaže Udovičić.

Za rešavanje problema klubova nadležan je Vaterpolo savez i ko još?

Za finansiranje svih klubova, pa i vaterpolo klubova, nadležne su i jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi sedište kluba. Pored saveza, klubove finansiraju i lokalne samouprave. Mi nemamo saznanja koliko lokalna samouprava izdvaja sredstava za finansiranje klubova i nemamo direktna saznanja zašto su u ovakvoj situaciji, ali precizno i jasno znamo koliko je izdvojeno za vaterpolo od Ministarstva omladine i sporta u 2014. i 2015. Za ove dve godine za redovno finansiranje Vaterpolo saveza ministarstvo je izdvojilo 174.500.000 dinara.

 Šta se još odvaja iz budžeta za vaterpolo?

 Za stipendije vaterpolista se u ove dve godine izdvaja 20.097.066 dinara, a za nosioce nacionalnih priznanja i nagrada, igrače koji su osvojili medalje u vaterpolu u 2014. je isplaćeno 58.900.000, a 33.000.000 za osvojeno zlato na Evropskom prvenstvu. Za 2015. po osnovu nacionalnih priznanja i nagrada predviđeno je 55.900.000 dinara, a za stipendije 9.500.000. Ovde su važne dve činjenice – prva je da su stipendije, nagrade i nacionalna priznanja takođe sredstva kojima se finansira vaterpolo, a druga je da u isplatama navedenih budžetskih sredstava nema ni dana kašnjenja, što smatram velikim uspehom ovog ministarstva i ove vlade.

Utiče li kriza na organizaciju EP u vaterpolu 2016?

 Ministarstvo je prepoznalo značaj ovog velikog takmičenja i sve što je bilo u našoj nadležnosti smo realizovali. Sva sredstva za ovo takmičenje koja su opredeljena na trogodišnjem nivou su isplaćena, a nisu mala. Organizator šampionata je Vaterpolo savez, odnosno preduzeće koje je osnovao ovaj savez za organizaciju tog takmičenja. Iskreno se nadam da su svi koji su odgovorni za organizaciju ovog takmičenja, kao jednog od najvećeg za vaterpolo, pristupili ovom poslu profesionalno kao što je to učinilo ministarstvo. Nadam se da neće biti nikakvih problema.

 

Još sporta:

VEST DANA IZ LONDONA: Legenda Arsenala menja Vengera?!

DOBRE VESTI ZA KLOPA: Srbin se konačno vraća na teren!

SILNI MILIONI I VELIKO POJAČANJE: Konte ima odrešene ruke i dovodi senzaciju iz Torina!

TROJICA MLADIH FUDBALERA NA METI: Francuski skauti pomno pratili večiti derbi!