Informacije od kojih će se većina klinaca začuditi

DA LI ZNATE? Koliko su puta Partizan i Zvezda ispadali iz lige?

> 16:45

S obzirom da je ovako nešto danas nemoguće, kao i da današnji klinci zaljubljenici u fudbal i košarku ne mogu ni da zamisle scenario iz naslova ovog teksta, rešili smo da vam sumiramo učinke večitih rivala i njihove eliminacije iz najkvalitetnijeg ranga.

FUDBAL

Da odmah rešimo nedoumicu, ni Partizan ni Crvena zvezda nisu nikada ispadali iz najjače lige u kojoj su nastupali. Bila to jugoslovesna, srpsko-crnogorska ili Srpska.

S obzirom da je danas tako nešto prosto nemoguće, red je da podsetimo na najbliži trenutak kada je jedan tim mogao da bude eliminisan.

Partizan je tri puta prvenstvo stare Jugoslavije završavao u donjem delu tabele, sa po tek nekoliko bodova iznad timova koji su ispali iz elite.

Sezona 1965/66: Partizan 11. na tabeli sa 28 bodova, tri više od tima koji je ispao, Radničkog sa Novog Beograda (25). Učestvovalo 16 timova.

Sezona 1978:1979: Partizan 15. od 18 timova, sa samo bodom više od Zagreba koji je uz OFK Beograd ispao u Drugu saveznu ligu.

Ova sezona se posebno pamti, jer je Partizan morao da pobedi u poslednjem kolu podgoričku Budućnost kako bi preživeo, što je i učinio trijumfom od 4:2.

Sezona 1979/1980: Partizan 13. od 18 timova, sa samo bodom više od Osijeka, koji je sa Čelikom iz Zenice ispao iz lige.

Zvezdin najlošiji plasman je bio šesto mesto.

SIGURICA: Igra se Liga šampiona, ali najigraniji par dana nije vezan za nju!

BRUTALNO, BOLNO I SMEŠNO U ISTO VREME: Ovo su najgori pogoci loptom u međunožje! (VIDEO)

DŽABA VAM NOVCI MOJI SINOVCI: Potrošili stotine miliona, a nikoga ne mogu da pobede!

ŽIRU, DA LI SI PIJAN? Pogledajte najgori pas u istoriji Lige šampiona! (VIDEO)

MILOJEVIĆ OTKRIO: Nije Dule jedini razlog zbog koga sam odbio Partizan!

KOŠARKA

Crvena zvezda je jedini klub koji nikada nije ispao iz Prve lige, ako ne računamo prvu sezonu šampionata kada nisu učestvovali klubovi 1945. godine.

Međutim, skorašnja aktivnost, a to je bila sezona 1996/1997. upozoravala je da Zvezda može da ispadne. Bukvalno u poslednjem kolu izboren je opstanak, a Borac iz Čačka je ispao u drugu ligu.

Crveno -beli su već prestojećeg leta napravili drim tim koji im je doneo titulu prvaka.

Partizan je jedno sezonu proveo u drugoligaškom društvu, davne 1971. godine.

Pet godina pre nego što je osvojio prvu šampionsku titulu, Partizan je imao iskustvo igranja u drugoj ligi. Zanimljvo, drugi rang takmičenja su crno – beli igrali između dva igranja u eliti.

Propozicije su bile takve da se druga liga igrala tokom meseci kada nije igrana Prva savezna, pa su crno – beli kroz 22 meča (20) obeda, odmah ponovo obezbedili sebi status prvoligaša i više nikad nisu bili blizu ispadanja.

Šta više, to iskustvo kao da je crno – belima trasiralo puta ka svetlijoj budućnosti i mnoštvu trofeja kojje je kasnije stizalo u Humsku.