Vreme je za Superboul

NOĆAS NAM NEMA SPAVANJA: Da li će Brejdi postati najveći u istoriji?

> 23:35

U Americi se noćas igra finale Super Boula (Super Bowl), finalna utakmica profesionalne lige američkog fudbala i jedan od najpraćenijih sportskih dogadjaja u svetu

Očekuje se da će večerašnji spektakl u Hjustonu, u američkoj državi Teksas, pored 70.000 posetilaca na stadionu, pratiti više od 100 miliona gledalaca u SAD i oko milijardu širom planete.

Nju Ingland Petriotsi (New England Patriots), predvodjeni kvorterbekom Tomom Brejdijem i Atlanta Falkonsi (Atlanta Falcons), boriće se za trofej u 51. finalu američke Nacionalne fudbalske lige (NFL).

U poluvremenu spektakla nastupiće pop pevačica Lejdi Gaga. Ona je najavila da će tokom 13-minutnog nastupa poslati poruku mira i tolerancije.

Čak i papa Franja se pridružio groznici oko Super Boula i njegova unapred snimljena video poruka na španskom biće prikazana ili pre meča ili tokom prve četvrtine preko velikih ekrana na stadionu. Portparol Vatikana rekao je da će papina poruka izražavati nadu da će Super Boul predstavljati "znak mira, prijateljstva i solidarnosti za svet".

"Veliki sportski dogadjaji kao ovaj Super Bowl su jako simbolični i pokazuju da je moguće izgraditi kulturu susreta i svet mira", rećiće izmedju ostalog papa, preneo je portparol.

Super boul je poznat i po skupim reklamama, pa tako trideset sekundi reklamnog prostora košta čak pet miliona dolara. Procenjuje se da će tokom dana na reklame biti potrošeno 400 miliona dolara.

Super Boul je dan kada se posle Dana zahvalnosti konzumira najviše hrane. Amerikanci će, prema procenama, noćas pojesti milijardu i 330 miliona pilećih krilaca, 13 miliona kilograma čipsa, i popiti 51,7 miliona kartona piva.

Prosečna cena karte za Super boul je 5.216 dolara, dok najbolja mesta koštaju i preko 70.000 dolara.

Očekuje se da će se sutra 1,5 miliona Amerikanaca javiti da je bolesno i izostati sa posla.

Spektakl počinje pola sata posle ponoći po centralno evropskom vremenu.

Još sporta:

HRVATI NISU IZDRŽALI: Moguć meč Đoković-Nadal u Srbiji!

UEFA KAŽNJAVA TVENTE: Navijači razvili transparent "Kosovo je Srbija"! (FOTO)

PARTIZAN DOBIO RAT U PIONIRU: Umorna Crvena Zvezda poražena agresivnom igrom "crno-belih"

I OVO JE ZAVRŠENO: Fudbaler Juventusa prelazi u Kinu!